ELASTAANI    LYOCELL    POLYAMIDI    PUUVILLA

 

 

Elastaani

Elastaani valmistetaan tavallisesti raakaöljyn tislaustuotteista eli uusiutumattomista luonnonvaroista. Sitä käytetään yhdessä muiden kuitujen kanssa antamaan kankaalle joustavuutta.

Vaatteeseen lisätty elastaani vaikeuttaa muiden vaatteessa käytettyjen kuitujen kierrätystä. Alusasuissa elastaanin käyttäminen on kuitenkin lähes välttämätöntä. Sen avulla alusvaate on mahdollista saada pysymään ihonmyötäisenä, tukevana ja joustavana myös usean käyttökerran jälkeen.

Tunnettuja kauppanimiä elastaanille ovat esimerkiksi Lycra ja Spandex.

Myös kierrätettyä elastaanikuitua on olemassa. Sen ympäristövaikutukset ovat neitseellistä kuitua pienemmät. Esimerkiksi Roica Eco Smart -kuidut ovat kierrätyselastaania.

 

Lyocell

Lyocell on selluloosapohjainen, ympäristöystävällinen kuitu, joka tuntuu iholla miellyttävältä. Sen valmistuksessa käytetään myrkyllisten kemikaalien sijasta orgaanisia liuottimia, joista pystytään kierrättämään yli 99%. Vettä ja energiaa kuidun valmistamiseen kuluu huomattavasti puuvillaa vähemmän.

Tunnettu kauppanimi lyocell-kuiduille on esimerkiksi Tencel.

 

Polyamidi

Polyamidi valmistetaan tavallisesti uusiutumattomista luonnonvaroista ja sen valmistusprosessi on ympäristölle haitallinen hiilidioksidipäästöjen ja suuren energiankulutuksen vuoksi. Elastisuuden ja kimmoisuuden vuoksi polyamidi sopii kuitenkin erityisen hyvin alusvaatteisiin.

Ympäristöystävällisempi vaihtoehto tavalliselle polyamidille on kierrätetty polyamidi. Sitä saadaan valmistettua esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa syntyvästä ylijäämästä ja hylätyistä kalanverkoista. Tavalliseen polyamidiin verrattuna kierrätetyn polyamidin ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä ja vedenkulutusta saadaan vähennettyä valitsemalla kierrätyskuitu.

Esimerkiksi Q-Nova ja Reco Nylon ovat kierrätettyjä polyamidikuituja.

 

Puuvilla

Puuvilla on ominaisuuksiltaan miellyttävän ja hyvin hengittävän tuntuinen kuitu. Alusasuissa sitä käytetään lähes aina alaosien haarapaloissa, jotta vältyttäisiin ylimääräiseltä intiimialueen ärsytykseltä.

Puuvillan tuotantoon liittyy kuitenkin eettisiä ja ekologisia ongelmia. Viljelyssä käytettävät hyönteismyrkyt ja kasvinsuojeluaineet aiheuttavat esimerkiksi puuvillanviljelijöille terveysongelmia, saastuttavat ilmaa ja vesistöjä sekä köyhdyttävät maaperää ja vähentävät luonnon monimuotoisuutta.

Tavalliselle puuvillalle on kuitenkin vaihtoehtoja. Luomupuuvillan tuotannossa vältytään myrkkyjen aiheuttamilta ongelmilta, vaikkakin viljelyyn ja materiaalin viimeistyksiin kuluu myös luomupuuvillan tuotannossa runsaasti vettä. Joissain tarkoituksissa puuvilla voidaan korvata myös muilla kuiduilla. Esimerkiksi selluloosapohjaisilla muuntokuiduilla on osittain samoja ominaisuuksia. Suosittelemme tutustumista ympäristöystävälliseen lyocell-kuituun.

Sertifioitua luomupuuvillaa on esimerkiksi GOTS-sertifioitu puuvilla.